ACO Anlegg bygger nytt kollektivknutepunkt i Ålesund sentrum
Om bare et par måneder skal det nye kollektivknutepunktet i Ålesund sentrum, som erstatter den gamle «Rutebilstasjonen», stå ferdig. Målet med prosjektet er å forbedre infrastrukturen og skape et grønnere bymiljø som vil gjøre byen mer tilgjengelig og miljøvennlig for både innbyggere og besøkende.
Et mer tilgjengelig bysentrum for alle
ACO Anlegg startet gravearbeidet i juni 2023, og allerede i april 2024 sto Korsegata ferdig. Nå nærmer arbeidet seg fullføring, med ferdigstilling av både Keiser Wilhelmsgate og Kipervikgata. Når prosjektet er fullført om et par måneder, vil det gi innbyggerne kortere avstander til busser, butikker og andre fasiliteter enn tidligere.
Foto: Tony Hall
Et effektivt og mer innbydende bymiljø
Det nye kollektivknutepunktet går fra Korsegata via Posthuskrysset til Keiser Wilhelmsgate, og er utformet for å sikre effektiv av- og påstigning, uten at bussene tar opp unødvendig plass i bybildet. Fly- og langdistansebusser vil ha avgang fra Korsegata, mens bybussene vil gå fra Keiser Wilhelmsgate. Brede, støpte fortau sørger for enklere og tryggere ferdsel i sentrum for syklister, fotgjengere og personer med bevegelsesutfordringer. Fjernvarme i gangveiene sikrer trygg og isfri ferdsel gjennom vinteren. I tillegg blir området beplantet med planter og trær som bidrar til bedre luftkvalitet og et grønnere, mer innbydende bymiljø. Det vil også bli tilstrekkelig med busskur som gir de reisende god beskyttelse mot vær og vind.
Foto: Tony Hall
Bygging i travelt bysentrum
Når man gjennomfører en omfattende byggeprosess midt i en travel bykjerne, er det uunngåelig at innbyggernes hverdag blir påvirket. – Vi mener vi har håndtert dette på en god måte, sier Thomas Istad, prosjektleder i ACO Anlegg. – Gjennom hele prosjektet har vi gjort vårt beste for å holde flest mulig av de eksisterende ferdselsårene åpne, slik at verken myke eller tunge trafikanter skulle møte forvirring eller utfordringer, fortsetter han. ACO Anlegg har hatt et tett samarbeid med lokale bedrifter for å minimere forstyrrelser under byggeperioden, med jevnlig dialog med nærliggende virksomheter. – Vi har også hele tiden hatt fokus på å sikre tilkomst til bedriftene, både for kunder, vareleveranser og avfallshenting. I tillegg har vi gjennom hele prosjektet sørget for å spyle vinduer og annet for å unngå tilgrising som kunne hindre inn- og utsyn, legger Istad til. Byggherre, Møre og Romsdal fylkeskommune, rapporterer at det har vært svært få klager fra lokalbefolkningen gjennom hele byggeperioden. – Klagenivået har vært så lavt at de kan telles på én hånd, noe som er nærmest unikt med tanke på at vi har holdt på i over et år i en så sentral del av sentrum, forteller Istad. Det har også vært en markant økning av myke trafikanter i Ålesund sentrum de siste månedene, med opptil tre cruiseskip til kai samtidig ved flere anledninger.
Foto: Tony Hall
Smalt og langstrakt arbeidsområde
Arbeidet har gått fint så langt, ifølge Istad. – Likevel, i et slikt prosjekt som dette, midt i «by-brann sonen» og omgitt av bygg reist etter denne, har det selvfølgelig dukket opp noen uforutsette forhold, fortsetter han. Under gravingen har de blant annet støtt på rester etter eldre konstruksjoner fra før bybrannen, samt en krevende infrastruktur under bakken med mange kabler for strøm, tele og fiber. Istad forteller at det gode samarbeidet med byggherre har vært helt avgjørende for å kunne håndtere disse utfordringene så effektivt som mulig, og at de sammen har funnet gode løsninger. Arbeidsforholdene har vært utfordrende, ettersom byggeområdet er både smalt og langstrakt, noe som krever nøye planlegging og hensyn. Myke trafikanter befinner seg til enhver tid tett på anleggsområdet, samtidig som sprengningsarbeid for grøfter, plantekasser og vei pågår. I tillegg er det konstant drift med store maskiner i nærheten av de gående.
Foto: Tony Hall
Miljøet i fokus
ACO Anlegg er ISO-sertifisert innen tre områder: kvalitet, ytre miljø og arbeidsmiljø, og bærekraft står sentralt i deres bedriftsstrategi. I dette prosjektet bruker ACO Anlegg maskiner fra sin moderne maskinpark, med godt innarbeidede rutiner for å minimere utslipp, blant annet gjennom redusert tomgangskjøring. Deres underentreprenører er også dyktige til å holde miljøfotavtrykket lavt, med effektive tiltak innen produksjon og forbruk. Ålesund Bygg AS, som står for den største leveransen utenom ACO Anlegg selv, er i tillegg ISO-sertifisert i henhold til ISO 9001 og ISO 14001. Dette var et viktig kriterium for ACO Anlegg ved valg av samarbeidspartnere i prosjektet. Gjennom slike valg sikrer de både høy kvalitet og at arbeidet utføres med fokus på miljøet.
Foto: Tony Hall
ACO Anlegg stolt bidragsyter for positiv byutvikling
Prosjektet nærmer seg fullført og ACO Anlegg ønsker å takke lokalbefolkningen for deres tålmodighet gjennom hele byggeprosessen i sentrum. – Vi er stolte av å få bidra til en positiv byutvikling som vil gi et varig, fremtidsrettet løft for Ålesund. Dette er et tilskudd nåværende og fremtidige generasjoner vil ha glede av i mange år fremover, avslutter prosjektleder Istad.
Foto: Tony Hall
Publisert 05.09.2024